Allergia – az immunrendszer túlzott reakciója!

Allergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amit ALLERGÉNNEK nevezünk. Ilyenek a pollen, atkapenész-spórák, porok, szőrök, vegyszerek és egyes élelmiszerek.

Allergia tünetei lehetnek:

  • légúti: szénanátha, könnyezés, tüsszentés, légzési nehézség, köhögés, 
  • emésztőrendszeri (élelmiszerek esetében): hasfájás, puffadás, hányás, hasmenés stb.
  • bőrön: kiütések, bőrpír, duzzanat, viszketés, ekcéma

Bár tünetek változók, minden allergia estében az immunrendszer nem megfelelő válasza áll az allergénnel szemben, hiszen az allergiás beteg szervezetében az immunrendszere betegedett meg, és így a természetes környezetére is túlérzékenyen reagál. Ehhez hozzájárul, hogy manapság fokozott stressznek, sok vegyszernek és túl rezisztens patogéneknek (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) vagyunk kitéve. Mindennapi munkámban tapasztalom, hogy szinte kivétel nélkül minden allergiás szervezete túlzott sugárterhelésnek van kitéve, melyek: mobiltelefon, wifi mikrohullámú sütő!! (szemszögemből nézve utóbbi használata TILOS, ugyanis megesszük a sugárzott anyagot, amely emésztőrendszerünket tönkreteszi, nem táplál, viszont hosszútávon rákkeltő is!).

Bélrendszer: immunrendszerünk 70%-a bélben található, így nagyon fontos bélflóra táplálása, helyreállítása. A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy bizonyos bélflóra törzsek lecsökkent számával egyidejű bakteriális elszaporodás a kiváltó ok, így a bélflórát helyreállító probiotikumok és inulin pótlása elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Nyirokrendszer: a csontvelőben termelődnek bizonyos sejtek, melyek a nyirokcsomókban raktározódnak, ők a szervezet kommandós egységei, akik védenek a betolakodókkal szemben. Ezért a nyirokrendszer tisztítása és stimulálása szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

LELKI OKOK allergia esetén:

  • immunrendszerem milyen külső hatástól akar megvédeni?
  • miért reagálok túl erősen, egyébként ártalmatlan dolgokra?
  • hol, mire reagálok érzékenyebben? és miért?
  • mi irritál engem az adott anyagban? (állatnál: viselkedésben?)
  • milyen kiváltó lelki okra, körülményre, eseményre vezethető vissza az allergia keletkezése (időben)? 

A holisztikus szemlélet szerint az allergia kiváltó oka, az „allergén” helyett az allergiás beteg szervezetében keresendő, hiszen akkor lehet eredményesen kezelni az allergiát, ha az egész szervezetet kezeljük, nemcsak a „jéghegy csúcsát”,azaz a tüneteket.

A tünetek enyhítésében, lelki okok feltárásában és így a teljes gyógyulásban kiváló a NELSON-BIOREZONANCIÁS állapotfelmérés és kezelés, mely minden allergént kimutat a szervezetben: pollen, por, állatszőr, vegyszer és ételallergiá, és mutataja ezek súlyozottságát is.

Tapasztalatom szerint súlyosabb allergia esetén érdemes a pollen-szezon kezdete előtt egy biorezonancia kúrát tartani, ez jelentősen csökkenti, egyes esetekben teljesen megszünteti az allergia tüneteit, akár kiváltó okokkal együtt. 

Márton Sarolta

Reflexológus, Természetgyógyász
Tel: +3630/368-6573


Megosztás